Studenten Helpen Scholieren bestaat 1 jaar!

Hoera! Studenten Helpen Scholieren viert haar 1-jarig bestaan! We nemen je graag mee in een kijk op het afgelopen jaar.

Toen de middelbare scholen vorig jaar moesten sluiten kwamen veel scholieren in de problemen. Scholieren konden wat extra aandacht gebruiken, ondanks dat scholen en docenten keihard hun best deden om alsnog goed onderwijs te bieden. De kansenongelijkheid en het lerarentekort, die ook voor corona al een probleem waren, werden groter. Deze sluiting van de scholen betekende het begin van het platform Studenten Helpen Scholieren. Studenten boden via het platform gratis 1-op-1 bijlessen aan scholieren die extra hulp konden gebruiken en werden door SHS aan elkaar gematcht.
Dit werd binnen no time landelijk nieuws. 
SHS kwam in het NOS-journaal, we kregen een belletje van Koning Willem-Alexander en ontzettend veel organisaties boden hulp. Mede daarom was het mogelijk om binnen 10 weken meer dan 1000 matches te maken tussen studenten die graag scholieren verder wilden helpen!

Samenwerking met scholen
Voor de zomervakantie werd bekend dat scholieren gelukkig weer naar school mochten. Toch betekende dit niet dat kansenongelijkheid en werkdruk bij docenten verleden tijd waren. In september begon SHS als samenwerkingspartner van scholen. In op maat gemaakte bijlesprogramma’s krijgen scholieren voor een langere periode intensief 1-op-1 bijles. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat 1-op-1 bijlessen de meeste effectieve manier van ondersteuning is. Dit blijkt ook uit de hoge beoordeling van een gemiddelde 8,8 die de scholen ons hebben gegeven voor de bijlesprogramma’s.

Deze verschuiving van de focus betekende het einde van het platform en het begin van SHS als aanbieder van bijlessen in de strijd tegen het lerarentekort en kansenongelijkheid. We zijn ook steeds meer gaan nadenken hoe we structureel van waarde kunnen zijn voor scholen en zijn meer focus gaan leggen op ondersteuning binnen scholen. In november startte de eerste pilot met studenten als docentassistenten in de klas. Intussen hebben we dit verder ontwikkeld en de eerste resultaten zijn erg positief! 

Een fantastisch jaar
Inmiddels bestaat SHS 1 jaar! In het afgelopen jaar heeft SHS zich ontwikkeld tot een bedrijf waar ruim 100 fantastische studenten al meer dan
1500 scholieren hebben geholpen. We zijn nu op het punt dat de scholen weer langzaam mogen openen en het einde van corona in zicht is. Maar het effect van corona zal nog lang voelbaar zijn, ook in het onderwijs. De 8,5 miljard die beschikbaar komt voor het onderwijs zal voor een significant deel besteed worden aan de inzet van studenten en het terugdringen van het lerarentekort. Onze motie met de ChristenUnie hierover is afgelopen maand aangenomen. Wij zijn trots hier onderdeel van te mogen zijn en ons in te zetten om het onderwijs van morgen te maken! 

Natuurlijk hebben we dit niet alleen kunnen bereiken. We willen dan ook al onze partners en betrokkenen bedanken voor de enorme support het afgelopen jaar!